BEDRIJVEN Activeren bedrijven

Flevolandse mini-documentaire om ondernemers te inspireren

Mark Spetter


Sr. adviseur circulaire economie
Provincie Flevoland

Wat hebben jullie gedaan?

De film ‘Circulaire Toekomst Flevoland 2030’ is een verbeelding van hoe de circulaire economie er in Flevoland in 2030 uit kan zien. Het is het verhaal van Flevolandse organisaties die met hulp van de provincie, de circulaire economie vorm en inhoud geven.

Wat was jullie motivatie om deze film te maken en met welk doel?

De aanleiding voor het maken van deze film kwam eigenlijk vanuit een vraag van onze bestuurders. Gedeputeerden Cora Smelik en Jan-Nico Appelman zagen dat er heel veel gebeurt in de provincie op het gebied van circulaire economie, maar vroegen zich samen met ons ook af: doen we de goede dingen? Doen we de dingen die we moeten doen om in 2030 te zijn waar we willen zijn? En waar willen we dan precies zijn in 2030 en wat is daarvoor nodig? Met deze vragen is team CE aan de slag gegaan. Dit resulteerde uiteraard in documenten, maar we wilden onze ambities ook meteen concreet en zichtbaar maken. We vonden de vorm van een film, of mini-documentaire, zeer geschikt om circulaire economie inzichtelijk te maken. Zo zien we voorbeelden uit het mkb van kant-en-klare huizen van hout, circulaire landbouw en volledig gerecyclede matrassen. In de film vertellen organisaties het verhaal van de ontwikkeling van de circulaire economie in Flevoland en hoe we in samenwerking toegroeien naar 2030. Het laat ook zien hoe deze circulaire koplopers zich ontwikkelen wat hopelijk andere ondernemers inspireert. 

Hoe hebben jullie samengewerkt met het regionale mkb om dit mogelijk te maken? 

We wilden voor onszelf duidelijk krijgen waar we staan, waar we heen willen en wat daarvoor nodig is. De ambitie is dat Flevoland vanaf 2030 dé grondstoffenleverancier voor de circulaire economie is. We zien het als onze rol om reststromen zo hoogwaardig mogelijk te verwerken, zo veel mogelijk ketens in te richten om zo naar een afvalvrije economie te gaan. Eventueel zouden we reststromen kunnen importeren van plekken waar die beschikbaar zijn maar waar geen faciliteiten, ruimte of mensen zijn om ze te verwerken. Wij beschikken als provincie over de ruimte, de ligging, de infrastructuur en het netwerk om dit mogelijk te maken. 

De wil om mee te werken in de film was groot. We hadden met deze 6 organisaties al goed contact en een aantal hebben we ook geholpen in hun circulaire projecten of met ketenvorming. Bij het zoeken naar deelnemers hebben we als team CE gekeken naar vertegenwoordiging van de maakindustrie, landbouw en kennis. 

Op 4 maart j.l ging de film in Kinepolis in Almere in première. Na de vertoning kwamen de hoofdrolspelers aan het woord, net als gedeputeerden Smelik en Appelman die de aanwezigen meenamen in hun visie op circulaire economie in Flevoland. Provincie, gemeenten, ondernemers en kennisinstellingen waren hierbij aanwezig. 

Wat is jullie rol in het ondersteunen van regionaal mkb?

Onze rol is het aanjagen, faciliteren en ondersteunen van circulaire ontwikkeling van bedrijven en andere organisaties als kennisinstellingen, verenigingen en stichtingen. Wij vinden kennis delen en netwerken creëren heel belangrijk en organiseren daarom ook regelmatig events. Zo is er drie á vier keer per jaar een bijeenkomst van Platform Circulair Flevoland waar we partijen bij elkaar brengen voor kennis delen en matchmaking. Uiteindelijk is die ketensamenwerking toch de basis van een regionale CE en dat moeten we dus op gang helpen. 

Verder kunnen we als provincie een financiële injectie geven voor circulaire ontwikkeling. Bijvoorbeeld met keteninitiatieven. Dat is een onderzoeks- en adviestraject voor reststromen waarbij een aanbieder, een verwerker en een afnemer bij elkaar worden gebracht. Ondernemers kunnen een aanvraag doen voor ondersteuning van hun keteninitiatief. De provincie heeft tot 25.000 euro beschikbaar om zo’n traject te laten uitvoeren. 

Daarnaast zijn we een subsidieregeling voor bedrijven aan het ontwikkelen specifiek voor circulaire projecten. De provincie biedt tot  20.000 euro co-financiering voor projecten die aantoonbaar hoog op de R-ladder inzetten.

Ook zijn we een voucherregeling aan het opzetten. Hiermee kunnen mkb’ers een scan laten doen op hun circulaire potentie en ontvangen ze advies voor circulaire ontwikkeling voor hun onderneming. Dit is specifiek gericht op ondernemers die nog aan het begin staan. 

Omdat niet iedereen weet dat deze regelingen bestaan gaan we binnenkort actief acquireren, bijvoorbeeld via ondernemersverenigingen.

Welke tips heb je voor collega’s bij andere decentrale overheden om het regionaal/lokaal mkb mee te nemen in een CE?

Het belangrijkste is toch wel: ken je bedrijven, weet wie je in je provincie hebt zitten en wat ze doen in de circulaire economie en waar ze behoefte aan hebben. Het zijn uiteindelijk toch de bedrijven die het moeten doen. Creëer dit netwerk ook via je ROM. ‘Onze’ twee business developers van Horizon Flevoland, eentje op grijze grondstofstromen en eentje op groene grondstofstromen, zijn belangrijke schakels voor ons.

>> Lees ook het magazine de Verschilmakers voor Decentrale Overheden

>> Of luister de podcast Naar een Circulair Nederland over bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, inwoners en afval in 2050.

Deel Met Je Collega’s

 
 

Lees meer over deze thema’s


In samenwerking met:

Een initiatief van: